Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του B-e School Project στην Ελλάδα!



fishing-909554_1920

Πως θα σας φαίνονταν οι θερινές διακοπές από το σχολείο σε ένα camp που «παίζει σχολείο»;
Πως θα ήταν ένα αληθινά δημοκρατικό σχολείο;
Όταν αναφερόμαστε στο σχολείο το εννοούμε στην πρωταρχική του έννοια της σχόλης, της ελεύθερης και αυτοκατευθυνόμενης μαθησιακής διαδικασίας μέσω του παιχνιδιού, όπως εννοούμε και την έννοια της δημοκρατίας στην αυθεντική εκδοχή της; Άμεση και ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας, σεβασμός στην διαφορετικότητα, πλήρης ελευθερία έκφρασης και καλλιέργεια συνυπευθυνότητας και συλλογικού πνεύματος;
Όλα αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και συναρπαστικά, καλούμαστε να ανακαλύψουμε στην πρώτη πιλοτική εφαρμογή του B-e School Project στην Ελλάδα.
Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του project:
«Το Β-e School project γεννήθηκε μέσα από μια ιδέα ενός 10χρονου κοριτσιού από την Ελλάδα που αναζητούσε ένα περιβάλλον για να παίξει ελεύθερα. Η ιδέα μας φάνηκε εξαιρετική και την εξελίξαμε σε μια ελκυστική πρόταση δημιουργικής απασχόλησης όπου τα ίδια τα παιδιά καθορίζουν με ποιο τρόπο θα στήσουν το παιχνίδι τους «παίζουμε σχολείο;» και τους κανόνες που το διέπουν.
Εμείς ως ενήλικες, το μόνο που παρέχουμε είναι το κατάλληλο περιβάλλον (εσωτερικό σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και εξωτερικό στη φύση) ώστε να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους και να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση που προκύπτει από αυτό αναπτύσσοντας έτσι εντελώς φυσικά, τις ιδιαίτερες κλίσεις τους».

899930_28942515Βασικές αρχές λειτουργίας
– Τα παιδιά συμμετέχουν οικειοθελώς και προαιρετικά στις δραστηριότητες
– Οι κανόνες λειτουργίας του B-e School συνδιαμορφώνονται απο κοινού με τους ενήλικες
– Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και δωρεάν για παιδιά από 3 έως 103 ετών!
– Το συμβούλιο των συμμετεχόντων, αποτελεί το βασικό εργαλείο διαπαιδαγώγησης

Τα παιδιά όλης της γκάμας των ηλικιών είναι ελεύθερα να οργανώσουν τα δικά τους εργαστήρια ή λέσχες δράσης και να εμπλακούν σε δράσεις αλληλοδιδασκαλίας και ομαδοσυνεργατικής μάθησης.
Έτσι μέσα από το B-e School Project, έχουν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να μάθουν ακριβώς αυτό που τους ενδιαφέρει από άλλα παιδιά ή ενήλικες, σε μια μεγάλη γκάμα αντικειμενων (μαθημάτων) όπως χορό, θέατρο, φωτογραφία και κινηματογράφο, ζωγραφική, πηλοπλαστική, χειροτεχνίες, καλλιγραφία, βιβλιοδεσία, σκάκι, ξυλουργική, ρομποτική, υπολογιστές, μουσική, κηπουρική, μαγειρική, αθλήματα όπως ποδηλασία, κολύμβηση, ξένες γλώσσες κλπ.
child-865116_1920
Λόγω της ιδιαιτερότητας και της καινοτομίας του παραπάνω προγράμματος θα γίνει μια αρχική ενημέρωση για όσους γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις αρχές και τα πλεονεκτήματα της αυτοκατευθυνόμενης μάθησης και τους ελεύθερου παιχνιδιού, υπό μορφή βιωματικού εργαστηρίου, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να «ξεμάθουν» και να εγκαταλείψουν τις δεδομένες ιδέες και πράξεις γύρω από την εκπαίδευση, ώστε να εμπλακούν σε μια μεταμορφωτική διαδικασία που προσφέρει ένα ανοιχτό πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης, δίχως στεγανά και με το στοιχείο της έκπληξης διαρκώς ενεργό.

Το B-e School Summer Camp ξεκινάει στις 16 Ιουνίου και καθημερινά με ωράριο από 9:00 έως 15:00, στο χώρο του Porto Grana Hub, στην Πλύτρα του δήμου Μονεμβασίας. Το Camp θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου και μετά πάμε διακοπές!

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από τους συμμετέχοντες και μπορεί να περιλαμβάνει από βουτιές στην παραλία και ποδηλασία έως χορό και χειροτεχνίες. Η γκάμα επιλογής ποικίλει ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων και τα κέφια της ομάδας .
Αν επιθυμείτε λοιπόν να πάρετε μέρος σε αυτό, μπορείτε να δηλώσετε στο τηλ. 6980 358038 (Ευάγγελος Βλαχάκης) ή στο email: biomonoia@gmail.com



Το B-e School Project είναι επηρεασμένο από το καταξιωμένο παιδαγωγικό μοντέλο Sudbury School και ουσιαστικά αποτελεί μια πιλοτική απόπειρα εφαρμογής του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου