Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

"Ανοιχτά Σχολεία" παντού!


Το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου
ως δομή δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά και για νέους,
 προωθεί το πρόγραμμα
 "Ανοιχτά Σχολεία" παντού...
 Μια σπουδαία πρωτοβουλία η οποία υλοποιείται ήδη σε αρκετά σχολεία του Δήμου Αθηναίων.



Ας γνωρίσουμε το Πρόγραμμα "Ανοιχτά Σχολεία"

Ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» με δράσεις που υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων για όλους τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων. Στα σχολικά κτίρια πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες σε επίπεδο γειτονιάς.


Τα σχολικά κτίρια ανήκουν στο Δήμο και οι χώροι τους, μετά τις ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δύνανται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθιστώντας τα σχολεία κέντρα εκπαίδευσης και πολιτισμού.



Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» είναι μόνιμα ανοικτό σε προτάσεις και προωθεί το σύνολο των δράσεων συστηματικά σε όλες τις σχολικές μονάδες, δίνοντας κίνητρα και διευκολύνοντας με όποιους τρόπους μπορεί τη συμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών σε αυτές.
 

Οι στόχοι του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία": 
  
   Ο εμπλουτισμός του καταλόγου προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον οικείο χώρο ενός σχολείου. 

   Η λειτουργία των χώρων και των προαυλίων των σχολείων προκειμένου τα παιδιά της γειτονιάς να συναντιούνται, να πραγματοποιούν δικές τους δράσεις ή απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους.

   Η δυνατότητα προς τους ενήλικες –γονείς, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της τοπικής κοινότητας– να έχουν ευκαιρίες συνάντησης, ψυχαγωγίας, οργάνωσης δράσεων για τους ίδιους (π.χ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς) αλλά και μαζί με τα παιδιά (π.χ. γιορτές, εργαστήρια).



Πώς μπορεί να αρχίσει η υλοποίηση του Προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» στον νομό μας;

Με ανοικτή πρόσκληση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, υπηρεσίες, φορείς, οργανώσεις, ιδρύματα, μουσεία, κλπ.) τα οποία είτε δραστηριοποιούνται ήδη στους χώρους των σχολείων είτε επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συμβάλλουν ενεργά σε δράσεις του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία». 

Ενδεικτικά, η φύση των δράσεων προς υλοποίηση θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:


Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
Ενημερωτικά-επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, γονείς, πολίτες
Δράσεις ψυχαγωγίας (π.χ. άθληση, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες)
Εκθέσεις (π.χ. αποκέντρωση εκθεμάτων μουσείων)
Μαθητικά φεστιβάλ (π.χ. Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών, μουσικής, κ.ά.)
Θερινό πρόγραμμα απασχόλησης (δραστηριότητες για τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου