Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Δημιουργία Δικτύου Αειφόρου Σχολείου στην Ηλεία!

                Το θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα το Αειφόρο σχολείο
 είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν
 οι εκπαιδευτικοί:
 Καραγγελή Κυριακή – Μαρία, Οικονόμου Δημήτριος, Τσαβλή Δώρα, Παναγιωτοπούλου Μυρτώ και Καραγγελή Δήμητρα.


                Το σεμινάριο στηρίχθηκε  στη φιλοσοφία του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας Πρόγραμμα  «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε».,  σύμφωνα με την οποία:
  • Η αειφορία στο σχολείο συνδέεται με την αειφορία στους φυσικούς πόρους, στις σχέσεις των ανθρώπων και στην ίδια την παραγωγή και μετάδοση της γνώσης.
  • Το Αειφόρο Σχολείο εμπλέκει όλα τα μέλη του (εκπαιδευτικούς, διοίκηση, μαθητές, γονείς και τοπική κοινότητα) και χαράζει στρατηγικές για τη μάθηση, την αγωγή, τον πολιτισμό και την αειφορία με τρόπο που να τη ζει στην καθημερινότητά  του.
  • Το Αειφόρο Σχολείο ενοποιεί και εντάσσει στην καθημερινότητά του όλες τις δράσεις του (ευέλικτη ζώνη, βιωματικές δράσεις, ερευνητικές εργασίες προγράμματα στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων κ.ά.)

Έγινε πρόταση δημιουργίας Δικτύου Αειφόρου Σχολείου στην Ηλεία!
                Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από την Ηλεία πρότειναν τη δημιουργία τοπικού δικτύου αειφόρου σχολείου στον νομό μας
 σε συνεργασία με το
 Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου
 με εθελοντές εκπαιδευτικούς. 

Το Τοπικό Δίκτυο θα έχει κύριο στόχο τον συντονισμό και την υποστήριξη των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Ηλείας, τα οποία επιθυμούν να  μετασχηματιστούν σε αειφόρα με τη μεθοδολογία της ολιστικής σχολικής προσέγγισης (whole school approach) και την επεξεργασία των 8 πυλώνων εισόδου:
  1. Δημοκρατία – συμμετοχή
  2. Προαγωγή της μάθησης
  3. Προαγωγή των τεχνών και του πολιτισμού
  4. Αειφορικό κτίριο και αυλή
  5. Εξοικονόμηση ενέργειας και βιώσιμες μετακινήσεις
  6. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  7. Προαγωγή της Υγείας
  8. Από την τοπική στην παγκόσμια κλίμακα.
Οραματικά, το Σχολείο ως Αειφόρο προάγει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλλιεργεί πνεύμα ομαδικό, προωθεί διαδικασίες συνεργασίας, δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι με τα κοινά και τη διαχείρισή τους. Το Σχολείο ως Αειφόρο διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες μέσα από βιωματικές μεθόδους μάθησης, που τους ενεργοποιούν στην κατάκτηση της γνώσης. Το Σχολείο ως Αειφόρο δίνει τη δυνατότητα σε όλους να νοιάζονται και να παρεμβαίνουν στο χώρο τους ενεργητικά διαμορφώνοντας οι ίδιοι τα παιδαγωγικά κριτήρια. Κατ’ επέκταση τα Αειφόρα Σχολεία λειτουργούν ως ζωντανές κοινότητες μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες όλων των εμπλεκόμενων μελών τους: της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων, της τοπικής κοινότητας.


Το Αειφόρο Σχολείο θέτει τα θεμέλιά του στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, προάγει την Υγεία, τον Πολιτισμό και την προστασία του Περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, για να προχωρήσει πέρα από αυτά σε μια ολιστική προσέγγιση των δράσεών του. Στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου θα αναπτυχθούν διασχολικές συνεργασίες και άνοιγμα στην τοπική κοινωνία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου