Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2016

Το πρόγραμμα:


 
13 Ιουλίου Τετάρτη – Θέατρο Φλόκα «Πλούτος» του Αριστοφάνη
με τους Γιώργο Κιμούλη, Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη,  με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών. Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη.

 
Τριήμερο Τοπικής Πολιτιστικής Έκφρασης και Δημιουργίας 15-16-17 Ιουλίου
15 Ιουλίου Παρασκευή- Θέατρο Δρούβα
«Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Ημέρες» του Πάβελ Κόχουτ
βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.
Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο που ετοίμασαν και θα παρουσιάσουν, με πολύ χαρά και έπειτα από πολλή δουλειά, οι μαθητές του Γυμνασίου Βουνάργου με την καθοδήγηση καθηγητών τους σε μια παράσταση που θα σας εκπλήξει…!!!

 
16 Ιουλίου Σάββατο – Θέατρο Καυκανίας
«Ένας ήρωας με παντούφλες» του Αλέκου Σακελλάριου
Η θεατρική ομάδα Πύργου σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση του Αλέκου Σακελλάριου, ένα έργο με σκωπτική διάθεση και ξεκάθαρες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Εν μέσω εμφυλίου πολέμου η «πατρίδα» αποφασίζει να τιμήσει με έναν ανδριάντα τον τέως στρατηγό Δεκαβάλλα για το σθένος και την αφοσίωση του στο καθήκον. Ωστόσο, γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς τη συσχέτιση του παρελθόντας με το παρόν, με διάχυτα κοινά στοιχεία που δίνουν στο έργο το προνόμιο να γεφυρώνει το χάσμα και να αποκτά μια αίσθηση διαχρονικότητας. Το θεατρικό αρχικά έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, εναρμονίζεται με τις τωρινές συγκυρίες και δικαιολογεί και την ύπαρξη του στη σκηνή.

 
17 Ιουλίου Κυριακή Θέατρο Δρούβα
«ΜΝΗΜΕΣ & ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»
ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ «ΡΗΓΑΣ 1970»
«Μνήμες και Αρώματα» ζωντανεμένο από τους μικρούς, αλλά μαγικούς ηθοποιούς του Νηπιαγωγείου μας. Ένα όμορφο δειλινό κάπου στη Νέα Σμύρνη 2 αγαπημένα και από το χρόνο γερασμένα ζευγάρια, αναπολούν και νοσταλγούν από τη Σμύρνη της Ανατολής στιγμές ηρωικές  και στο μυαλό μοναδικές . Θα ταξιδέψουμε σε κείνη την εποχή που η αντάρα, ο πόνος και η οργή πλημμύριζαν τη ψυχή. Εικόνες μαγικές θα δείτε , θα μάθετε αλήθειες και θα ζήσετε ερωτικές μνήμες. Αρώματα θα πλημμυρίσουν τη σκηνή που θ’ αγαλλιάσουν τη ψυχή. Μα η Αγάπη όλα τα νικά και τον πόνο πολεμά.
«Μνήμες και Αρώματα» γραμμένο από το σχολείο μας για τα παιδιά μας και για όλους εσάς!

 
21 Ιουλίου Πέμπτη – Θέατρο Φλόκα
«ΠΙΝΟΚΙΟ»  του  Κάρλο Κολόντι
Οι  μαγικές σβούρες  – παιδική σκηνή παρουσιάζουν τον «ΠΙΝΟΚΙΟ»  του Κάρλο Κολόντι σε Διασκευή-σκηνοθεσία : Δημήτρης  Αδάμης. Ο μαστρο- Τζεπέτο , λοιπόν από ένα κούτσουρο φτιάχνει έναν ξύλινο κούκλο που κλαίει  και γελάει σαν παιδί. Ο Πινόκιο κατεργάρης και ανυπάκουος το σκάει και βρίσκεται στο δρόμο που είναι γεμάτος πειρασμούς,  κι εκεί  με  όρεξη θα μάθει τη ζωή και θα χαρεί την ελευθερία του, θα περάσει σταυροδρόμια κι ανηφόρες. Η παράσταση  σας περιμένει  να σας  διασκεδάσει αλλά και να σας συγκινήσει , να σας  χαρίσει άφθονο γέλιο αλλά και μοναδικές στιγμές τρυφερής  παιδικής αθωότητας . Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης  προέρχονται όλα από τη μεγάλη Ιταλική Σχολή και τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» με μελωδίες όλων των μεγάλων  Ιταλών Μουσουργών (Verdi, Paganini, Bellini, Puccini) αλλά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Νάπολη μέχρι και την Κάτω Ιταλία .
Παρούσα  στη σκηνή   η σπουδαία μουσικός  Άννα Λάκη  με το ακορντεόν της .

 
25 Ιουλίου Δευτέρα – Θέατρο Φλόκα «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση
Η Αιχμή, φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο χώρο του θεάτρου, παρουσιάζοντας έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, κυρίως ελληνικά, το καλοκαίρι θα παρουσιάσει το αριστούργημα του Γ.Χορτάτση «Ερωφίλη». Πρόκειται για την πιο άρτια και γνωστή τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση, μια τραγωδία   Έρωτα και Θανάτου  και θέση ζωής απέναντι στη σκληρή και αυταρχική Εξουσία.
Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Νικολαΐδη.
Σκηνικά Μιχάλης Αγγελάκης, κοστούμια Όλγα Σχοινά,
μουσική Αν.Παπαγεωργίου, φωτισμοί Στέφανος Κεραμιδάς.
Στο ρόλο της Ερωφίλης η Φωτεινή Φιλοσόφου.
Παίζουν: Γ. Νικολαΐδης, Β. Ασημακόπουλος, Τζ. Οικονόμου, Γ. Τσιώμου κ.ά.

 
27 Ιουλίου Τετάρτη – Θέατρο Φλόκα
«Γειά και χαρά σας Μωραϊτες…»
Αφιερωμένη στους χορούς στα τραγούδια, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Πελοποννήσου στον κύκλο του χρόνου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου , σε επιμέλεια και διδασκαλία των δασκάλων Κων/νου Τζανέτου, Ν. Χρυσανθόπουλου και Ελένης Κέζα. Επίσης θα συμμετέχει η χορωδία του ΛΕΠ σε διεύθυνση και διδασκαλία της Κωστούλας Σακκά. Η παράσταση έχει ζωντανή μουσική με ορχήστρα και τραγούδι.

 
28 Ιουλίου Πέμπτη – Θέατρο Φλόκα
ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ – The Russian Moscow Ballet
Η GR ENTERTAINMENT WORLD LtD φέρνει στην Ελλάδα το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών. Το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η Λίμνη των Κύκνων, που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2015 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε το φημισμένο «Russian Moscow Ballet Theater», ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μπαλέτα του κλασικού χορού της Μόσχας. Η Λίμνη των Κύκνων, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού,  είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και γοητεύει το κοινό (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο θέατρο Μπολσόι και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να συναρπάζει τον κόσμο).


30 Ιουλίου Σάββατο- Θέατρο Φλόκα
«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου
Tην τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» πρόκειται να ανεβάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το καλοκαίρι του 2016. Το έργο θα σκηνοθετήσει ο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει –σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού– τον ρόλο του Ετεοκλή. Σε μια εμφάνιση-έκπληξη η Νάντια Κοντογεώργη στον ρόλο της Αντιγόνης. Άγγελος ο Γιώργος Καύκας.

 
3 Αυγούστου Τετάρτη – Θέατρο Φλόκα
«ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά
Η Ορέστεια είναι τριλογία από αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες, γραμμένες από τον τραγικό ποιητή Αισχύλο και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 458 π.Χ. στη γιορτή των Διονυσίων. Αποτελείται από τις τραγωδίες «Αγαμέμνων», «Ευμενίδες» και «Χοηφόροι», ενώ είναι η μόνη αρχαία σωζόμενη τριλογία, με τους  Κωνσταντίνο  Μαρκουλάκη  (Ορέστης), Καριοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα).

4 Αυγούστου Πέμπτη- Θέατρο Φλόκα
Συναυλία Μικρούτσικος, Πασχαλίδης & Πάχου
Σε πείσμα των καιρών, ο Θάνος και ο Μίλτος θα ξορκίσουν το κακό, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα με τραγούδια κοινού αισθήματος. Τραγούδια αγαπημένα που 3 γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ’ αυτό τον τρόπο διαχρονικά. Μικρούτσικος και Πασχαλίδης μαζί το καλοκαίρι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και θέλουν να συναντήσουν όλους τους νέους ανθρώπους από 7 εως 77 χρονών και να τραγουδήσουν μαζί τους.


8 Αυγούστου Δευτέρα- Θέατρο Φλόκα
«ΣΥΡΑΝΟ» του Εντμόν Ροστάν – Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Η μεγάλη επιτυχία που μονοπώλησε δύο θεατρικές περιόδους και γνώρισε την ανταπόκριση κοινού και κριτικών, η ηρωική κωμωδία του Εντμόν Ροστάν «Συρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο και την Δήμητρα Ματσούκα στον ρόλο της Ρωξάνης. 40 χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν έρωτες και πάθη, Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενσαρκώνει τον εκκεντρικό ήρωα με τη διάσημη μύτη και την πολυσχιδή προσωπικότητα, που θα παραδεχτεί τον μεγάλο του έρωτα για την εξαδέλφη του Ρωξάνη μόνο λίγο προτού ξεψυχήσει. Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα δίνει τη δική της νότα μέσα από τις μελωδίες που έχει συνθέσει αποκλειστικά για την παράσταση, ενισχύοντας τον ηρωισμό και το χιούμορ που χαρακτηρίζει το έργο.

 
10 Αυγούστου Τετάρτη – Θέατρο Φλόκα
Συναυλία Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώτα Νέγκα
Τρεις γυναίκες. Τρεις ερμηνεύτριες. Τρεις ξεχωριστές διαδρομές.
Η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα ενώνουν τις φωνές τους,  παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στο λαϊκό τραγούδι. Με αμέτρητη χαρά και μεγάλο σεβασμό επιλέγουν τραγούδια που διατηρεί μέσα μας η μνήμη, τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και τα παρουσιάζουν στις αυθεντικές τους εκτελέσεις αλλά και διασκευασμένα. Στην επιμέλεια του προγράμματος συνεργάστηκε μαζί τους η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.
«Κάθε μας παράσταση θέλουμε να είναι μια γιορτή», λένε και οι τρεις με μια φωνή. Kαι αυτό θα προσπαθήσουν: να ανατρέψουν τα δεδομένα, να μας εκπλήξουν, να μας θυμίσουν και να θυμηθούν μαζί μας όλα όσα μάς ενώνουν.

 
11 Αυγούστου Πέμπτη – Θέατρο Φλόκα
«ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ», του Ζαχαρία Παπαντωνίου  
Το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά», με τη βαθιά ελληνικότητα της γραφής του Ζαχαρία Παπαντωνίου που απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών, γίνεται θεατρικό έργο και ζωντανεύει επί σκηνής στο ιστορικό Ακροπόλ, σε μια παράσταση, η οποία εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη µύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το ομαδικόπνεύμα. Ο Ζ. Παπαντωνίου (Ευρυτάν), το 1918 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του Υπ. Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δημοτική  ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Για πρώτη φορά η εν χρήσει γλώσσα των νεοελλήνων διδάσκεται στις νεότερες γενιές με ένα έργο που υπήρξε ουσιαστικό και αξεπέραστο κατόρθωμα στην πενιχρή ιστορία της ελληνικής παιδαγωγικής λογοτεχνίας.

16 Αυγούστου Τρίτη- Θέατρο Φλόκα
Συναυλία με τον Σωκράτη Μάλαμα
Η τριαντάχρονη πορεία του τον ακολουθεί στη σκηνή με πολλά τραγούδια που, όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο και τραγουδιούνται με πάθος από τους ακροατές του, αλλά κάθε φορά «συστήνονται» εκ νέου από τον ίδιο.

 
18 Αυγούστου Βραδιά Πανσελήνου
Με τα Χρώματα της Ήλιδας
Πρόκειται για την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για την Βραδιά Πανσελήνου με τη συμμετοχή του τοπικού συγκροτήματος τα Χρώματα της Ήλιδας, που φέτος γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Ορχήστρας (1996) και το επετειακό τους μουσικό ταξίδι περιλαμβάνει τραγούδια από τις συναυλίες όλων των προηγούμενων ετών. Σε μια δίωρη μουσική παράσταση με γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών και στιχουργών , 11 μουσικοί, 2 τραγουδιστές και 1 αφηγήτρια ξεδιπλώνουν μπροστά στους θεατές τις σελίδες ενός μουσικού ημερολογίου , μιας μουσικής διαδρομής 20 ετών
 
19 Αυγούστου Παρασκευή – Θέατρο Φλόκα
Συναυλία με τον Γιάννη Πάριο
Οι συστάσεις εδώ περιττεύουν, μετά από πολύ καιρό, ο «μεγάλος» Γιάννης Πάριος στην Αρχαία Ολυμπία.

 
24 Αυγούστου Τετάρτη – Θέατρο Δρούβα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»
ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ -ΑΦΗΓΗΤΕΣ : ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ -ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
Μελοποιημένη  ποίηση 2500 χρόνων για το Κρασί και τον Έρωτα, τον Διόνυσο και την Αφροδίτη (Σαπφώ-Ανακρέων-Αλκαίος-Ίων ο Χίος- Πρατίνας-Κριτίας). Ο Βασίλης Λέκκας με  το δυναμικό λυρισμό  στην  ερμηνεία του αλλά και την ειλικρίνεια και την επαναστατικότητα της έκφρασης που τον διακρίνει  γίνεται ο ιδανικός εκφραστής του έργου αυτού. Επίσης ο Ηλίας Λογοθέτης, ο καταξιωμένος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου μαζί με τη Μαρία Ζαχαρή  ερμηνεύουν διαλόγους από τις διαχρονικές και αριστουργηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, Αχαρνής, Εκκλησιαζουσες,  Λυσιστράτη,  Ιππείς ενώ η ορχήστρα «Ηδύφωνο» με καταξιωμένους σολίστες συνεπαίρνει το κοινό με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά της. Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης δυο χορευτές μοντέρνου χορού, που  δραματοποιούν χορευτικά τον κύκλο του ερωτικού παιχνιδιού και της ζωής.

 
28 Αυγούστου Τρίτη – Θέατρο Φλόκα
Λυσιστράτη του Αριστοφάνη – Εθνικό Θέατρο
Η καλοκαιρινή  παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Ο Μιχαήλ  Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά με το μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Πρωταγωνιστούν Γιάννης Βογιατζής, Αιμίλιος Χειλάκης κ.α.
Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας

 
9-10 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Δρούβα
1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2016
Για πρώτη φορά στον Νομό Ηλείας θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο εκδηλώσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Διοργάνωση Μεικτή Χορωδία Πύργου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου