Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Γιατί είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά Αρχαία Ελληνικά



Η χρησιμότητα της γνωριμίας των μαθητών  με την αρχαία ελληνική γλώσσα έγκειται στα εξής :

1) Τα Αρχαία Ελληνικά είναι μια πολύ πειθαρχημένη και ταυτόχρονα ελεύθερη γλώσσα και η κατανόηση της δομής των κειμένων της οξύνει τη σκέψη του μαθητή όσο και μια αλγεβρική εξίσωση.

2) Υπάρχει  συνέχεια και  συγγένεια της αρχαίας και της νέας ελληνικής, μια και η πρώτη είναι ο "όχι και τόσο μακρινός πρόγονος" της σημερινής γλώσσας. Η συνέχεια και η συγγένεια θα διαπιστωθούν με την παρακολούθηση της σημασίας και της χρήσης των λέξεων μέσα στο χρόνο, διαδικασία που μπορεί να πάρει τη μορφή μιας γοητευτικής εξερεύνησης. Η Ελληνική αποτελεί μοναδικό παράδειγμα γλώσσας με αδιάκοπη ιστορική συνέχεια. Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για ενιαία ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3) Τα Αρχαία  «είναι οι ρίζες της γλώσσας μας και πρέπει να τα φροντίζουμε γιατί η γλώσσα μας τα έχει ανάγκη, όπως ακριβώς κάθε ζωντανός οργανισμός έχει ανάγκη τις ρίζες του».

4) Οι μαθητές, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, μπορούν να έχουν αποκτήσει μια αρκετά καλή γνώση της αρχαίας γλώσσας. Ίσως έτσι φθάσουν κάποτε να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τη γλώσσα και να αποκτήσουν το προνόμιο να κατανοήσουν κάποιο αρχαίο κείμενο διαβάζοντάς το στο πρωτότυπο.

Σύμφωνα με τον ιταλό φιλόλογο Raffaele Cantarella  "η αρχαία Ελληνική Γλώσσα έχει άπειρο πλούτο  λεξιλογικής παραδόσεως,  σχεδόν απεριόριστη δυνατότητα συνθέσεως,  σημασιολογική ακρίβεια των πολυάριθμων συνωνύμων,  απλότητα του κλιτικού συστήματος των ονομάτων και μεγάλο  πλούτο του κλιτικού συστήματος των ρημάτων. Επιπλέον, το εναλλασσόμενο παιχνίδι των μορίων και των προθέσεων, η διαφάνεια της λογικής και συντακτικής δομής, το εύηχον και η μουσικότητα έχουν  δημιουργήσει  το πιο τέλειο όργανο που έφτιαξε ο άνθρωπος, για να εκφράσει τις σκέψεις του".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου