Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ημέρα Επιτραπέζιου Παιχνιδιού!!!

 
Έχεις επιτραπέζια παιχνίδια
και θέλεις να παίξεις μαζί μας;
Μπορείς να φέρεις τα Παιχνίδια σου
στο Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου,
 να μας μάθεις τους κανόνες
 και να παίξουμε όλοι μαζί
την "Ημέρα Επιτραπέζιου Παιχνιδιού"
 

 Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών
 στα παιδιά

Τα λάθη επιτρέπονται

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να προσπαθούν αλλά και να αποτυγχάνουν.Μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας επικεντρώνεται γύρω από την επιτυχία και την επίτευξη αυτής,  ακόμη και στα μικρά παιδιά, οι προσπάθειές για μάθηση “βαθμολογούνται”. Ωστόσο, ο καλύτερος δάσκαλος είναι η εμπειρία και τα παιχνίδια παρέχουν τις καταστάσεις στις οποίες τα παιδιά ενθαρρύνονται και προσπαθούν να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές και τακτικές, στις οποίες “επιτρέπεται” να αποτυγχάνουν με ασφάλεια. Η αποτυχία παρέχει την ευκαιρία να επανεξετάσουν την στρατηγική τους,να τροποποιήσουν τις ενέργειές τους  και  να προσπαθήσουν ξανά την επόμενη φορά.Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μία  κοινωνία που συχνά διδάσκονται ότι η αποτυχία είναι ένα κακό και απαράδεκτο συμπέρασμα για κάθε περίπτωση. Στα περισσότερα παιχνίδια λοιπόν, η αποτυχία είναι αναπόφευκτη … κανείς δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια. Τα επιτραπέζια παιχνίδια παρέχουν την ευκαιρία  στα παιδιά να εξασκήσουν πολύτιμες δεξιότητες τους,να ανταμείβονται για την επιμονή, την προσαρμογή, και τη σκληρή δουλειά. Τα παιδιά μέσα σε  ένα ασφαλές περιβάλλον θα πρέπει να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες.Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος  ενίσχυσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών μέσα σε ένα περιβάλλον διασκέδασης.

Η ανακάλυψη

Το άνοιγμα και τη διερεύνηση του περιεχομένου ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού προσφέρει πολλές διαφορετικές ευκαιρίες μάθησης. Τα παιχνίδια περιέχουν κομμάτια τα οποία τα παιδιά  θα πρέπει να τα ξεχωρίσουν,ανάλογα με το χρώμα, εξερευνώντας παράλληλα σχήματα και υφές, και αναπτύσσοντας σημαντικές δεξιότητες επεξεργασίας αφής. Τα περιεχόμενα  του παιχνιδιού δίνουν την ευκαιρία για ανακάλυψη καινούργιων ευφάνταστων παιχνιδιών που μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική όσο οποιαδήποτε άλλο παιχνιδιού. Μαθαίνοντας το παιδί τους κανόνες του παιχνιδιού ανοίγονται νέοι δρόμοι εξερεύνησης και ανακάλυψης. Τα παιδιά λοιπόν μαθαίνουν πώς θα πρέπει να οργανώσουν τα κομμάτια του παιχνιδιού, τι συμβαίνει όταν λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις και πώς θα πρέπει να εφαρμόσουν συγκεκριμένες στρατηγικές ή τακτικές.

 

Δημιουργικότητα

Τα παιχνίδια παρέχουν στα παιδιά μια τεράστια πηγή καλλιτεχνικής και δημιουργικής έμπνευσης.Τα περιεχόμενα των επιτραπέζιων παιχνιδιών βοηθούν πολλά παιδιά να αναπτύξουν την  φαντασία τους ή να απεικονίσουν τα δικά τους θέματα.Η μορφή τέχνης  του παιχνιδιού μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά μα αναπτύξουν τη δική τους τέχνη,να φανταστούν καινούργιες  ιστορίες, αλλά και παιχνίδια. Πολλά παιχνίδια περιέχουν καταπληκτικές εικόνες από ένα φανταστικό κόσμο, συναρπαστικούς χαρακτήρες, και μεγάλες  περιπέτειες, τα οποία βοηθούν τα παιδιά να απεικονίσουν και να φανταστούν δικούς τους  υπέροχους κόσμους.

Εξάσκηση Κοινωνικών δεξιοτήτων

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι μια δομημένη κοινωνική δραστηριότητα στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν να  εξασκούν και να μαθαίνουν πολύτιμες αρχές που συναντούν στη ζωή τους. Έννοιες όπως μοιράζομαι,περιμένω την σειρά μου, συνεργάζομαι, αποδέχομαι αλλά και μαθαίνω από τις αποτυχίες,επικοινωνώ, εφαρμόζω κριτική σκέψη και ανάλυση, λήψη αποφάσεων, αυτοπεποίθηση, υγιή ανταγωνισμό,επίλυση προβλημάτων,ακολουθώ κανόνες.Τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν αυτές τις βασικές δεξιότητες της ζωής.

 

 

Σχεδιάζοντας το μέλλον

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να μαθαίνουν και να εξασκούν να σκέφτονται και να σχεδιάζουν το μέλλον. Η επιτυχία σε πολλά παιχνίδια απαιτεί από τους συμμετέχοντες να μαθαίνουν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, να σχεδιάζουν δράσεις και να προσπαθούν να θεσπίσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική.Η διαδικασία αυτή είναι ένα σαφές παράδειγμα πώς οι επιλογές και δράσεις συνάδουν με τις συνέπειες. Η επανάληψη μίας παρτίδας προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να δούνε πώς οι διαφορετικές επιλογές τους μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Μαθαίνοντας νέες λέξεις

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν καινούργιες λέξεις και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους. Η επικοινωνία είναι σημαντική σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, και τα παιχνίδια δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα παιχνίδια συνήθως έχουν ένα θέμα και μεταφέρουν το δικό του σύνολο από λέξεις και ορολογίες,δίνουν λοιπόν την δυνατότητα  στα παιδιά να συζητήσουν μεταξύ τους μέσα σε αυτήν την ευρεία ποικιλία θεμάτων.Η ανάπτυξη νέων ιδεών και η χρησιμοποίηση νέων λέξεων μέσα από το παιχνίδι  βοηθάει το παιδί στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του καθώς και στην απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων.

 

Μαθαίνοντας βασικές έννοιες μαθηματικών

Τα επιτραπέζια παιχνίδια εντάσσουν το παιδί σε βασικές έννοιες μαθηματικών. Μετρώντας διαστήματα στο ταμπλό του παιχνιδιού ή αθροίζοντας τα αποτελέσματα των ζαριών είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.Πολλά περιεχόμενα του παιχνιδιού προσφέρουν ένα ισχυρό εσωτερικό κίνητρο για τα παιδιά να ασκήσουν τις βασικές έννοιες των μαθηματικών.Πρόσθεση,αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση, κλάσματα, γεωμετρία μέσα από ένα παιχνίδι και στην ενίσχυση της αναλυτικοσυνθετικής σκέψης. Υπολογίζοντας πόσο μακριά θα πρέπει να προχωρήσουν για να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή τι  συνδυασμό ζαριών χρειάζονται για να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα είναι βασικά στοιχεία που μπορεί να διαθέτουν τα  επιτραπέζια παιχνίδια. Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν αυτές τις δεξιότητες παίζοντας.Έχει αποδειχθεί ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια αυξάνουν και βοηθούν πολύ στην κατανόηση και κατάκτηση του κόσμου των μαθηματικών.

Παροχή Πλαισίου

Τα παιχνίδια παρέχουν μια εισαγωγή σε μια νέα αντίληψη μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν μπορούν να συνδέσουν μια νέα ιδέα με μια προηγούμενη εμπειρία.Παίζοντας ένα παιχνίδι που εισάγει ένα συγκεκριμένο θέμα βοηθάει τα παιδιά να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων της ζωής και των δικών τους εμπειριών στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, παίζοντας ένα παιχνίδι όπως το FormulaD, το οποίο προσομοιώνει έναν πραγματικό αγώνα ταχύτητας παρέχει στα παιδιά την δυνατότητα να κατανοήσουν τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί αγώνων και ακολουθώντας μία συγκεκριμένη στρατηγική,παίρνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις να φτάσουν το μονοθέσιο τους στον τερματισμό.

 

Σύνθετες Ιδέες

Παίζοντας ένα παιχνίδι που προσομοιώνει μία κατάσταση που φαίνεται οικεία στα παιδιά, τα βοηθάει να αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως ορισμένα συστήματα,καθήκοντα και πτυχές της ζωής λειτουργούν. Σε ένα παιχνίδι όπως το Agricola, τα παιδιά έχουν την ευθύνη για τη φροντίδα των δικών τους κτημάτων. Οι παίκτες παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το τι καλλιέργειες να χρησιμοποιήσουν, τι ζώα θα έχουν στην φάρμα τους πως θα επενδύσουν τα χρήματά τους ως γεωργοί, πώς θα παρέχουν τρόφιμα για την οικογένειά τους, να επεκτείνουν και να ανακαινίσουν το σπίτι τους, επιδιώκουν επιλογές καριέρας και  χρησιμοποιούν εργαλεία για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Παίζοντας ένα παιχνίδι όπως αυτό, τα παιδιά διδάσκονται για το πώς τα κομμάτια αντιπροσωπεύουν άλλα πράγματα, πως οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και η διαχείριση του χρόνου επηρεάζει τους ανθρώπους που εργάζονται αλλά και πώς το παιχνίδι λειτουργεί έτσι για να δώσει αυτή την συναρπαστική εμπειρία.Τα κομμάτια και οι μηχανισμοί του παιχνιδιού χρησιμοποιούνται για να αναπαραστήσουν αντικείμενα και δράσεις.Παίζοντας ένα παιχνίδι αναπτύσσεται η κατανόηση των παιδιών, μέσα από τον συμβολισμό και την προσομοίωση  ανακαλύπτουν πως όλα αυτά τα συστήματα μπορούν να  συνεργαστούν μεταξύ τους .

Ποιότητα αλληλεπίδρασης

Παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά θα περάσετε τον χρόνο σας πάνω σε κοινές εμπειρίες και υπάρχει  ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με την παθητική εμπειρία, όπως η τηλεόραση.Η ποιότητα και η ποσότητα των αλληλεπιδράσεων με τα παιδιά παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι σε πολύ υψηλότερο βαθμό.Τα παιχνίδια παρέχουν πολλές ευκαιρίες για συζήτηση, γέλιο, συντροφικότητα και ευχάριστες αναμνήσεις από το χρόνο που περάσατε μαζί. Τα παιδιά θέλουν και χρειάζονται να αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους καθώς και με άλλα παιδιά.Το παιχνίδι μπορεί να είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που προωθεί τόσο την πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο.

Οι διαρκείς επιδράσεις

Οι μέρες που θα διαλέξετε να παίξετε ένα οικογενειακό παιχνίδι είναι μία παράδοση που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή, οι μνήμες που θα έχει το παιδί γελώντας και παίζοντας μαζί σας είναι πραγματικά στιγμές ανεκτίμητες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου